Blogin etusivulle

Tapahtui kuukausi sitten: CRM-festivaali

Tampereen Scandic Hotel Rosendahlissa järjestettiin 13.10. CRM-festival 2010 -tapahtuma, jossa eri yritykset esittelivät asiakashallinnan työkaluja ja ratkaisuja. Tämä teksti pyrkii tiivistämään tapahtuman annin niille, jotka eivät paikalle päässeet ja antaa palautetta järjestäjille.

Opasmedialta tapahtumaan osallistuivat allekirjoittanut tietokantavastaavan ominaisuudessa, sekä IT-päällikkömme Toni Nummela. Lähdimme tapahtumaan mielenkiinnolla ja valmiina kuuntelemaan asiakashallinnan uusimpia tuulia Suomessa.

Anvian sateenvarjon alla

Hotellin ravintolassa tarjotun ilmaisen aamiaisen jälkeen siirryimme seminaaritiloihin, joissa tapahtuman potkaisi käyntiin Anvia Oyj:n toimitusjohtaja Matti Makkonen. Lyhyen puheenvuoronsa aikana Makkonen esitteli Anvia Oyj:n liiketoimintaa ja sen osa-alueita, jotka kieltämättä eivät vaikuttaneet aivan synergisiltä (Hdtv-liiketoiminta, turvaliiketoiminta, verkkoliiketoiminta, IT-liiketoiminta).

Yritysesittelyn jälkeen Makkonen pohjusti hieman sitä aihiota, jonka ympärille tämän tapahtuman aiheet rakentuivat, eli Crmpalvelu.fi-pilvipalvelua ja sen taustalla pyörivää Microsoft Dynamics -palvelua sekä niihin integroituvia työkaluja, joita eri yritykset olivat paikanpäällä esittelemässä ja edustamassa.

Dynamics sähköpostissa ei keskeytä?

Seuraavan puheenvuoron käytti Microsoftin edustaja, joka puhui kymmenen minuuttia aiheesta "Miksi Microsoft Dynamics CRM?". Tästä jäi pääasiassa mieleen aika tiukalta kuulostanut väittämä siitä, että yhden (toimisto)työntekijän työpäivästä 2,5 tuntia kuluu erilaisiin keskeytyksiin, jotka ilmeisesti voitaisiin välttää tehokkaalla CRM-järjestelmällä, kuten Dynamics.

Väite kuulosti kieltämättä aika kovalta, ja se voidaan varmasti ottaa kera hyppysellisen suolaa, osana myynninedistämispuhetta. Hyviä pointteja esityksessä olivat kuitenkin pilvipalvelun hyödyt yritykselle: kokeilu on riskitön, kuukausimaksut tulevat käytön mukaan, palvelun pystyy ottamaan käyttöön heti, toimintaa tukevien palveluiden valitseminen itse, helppokäyttöisyys, nopeat hyödyt ja aina käytettävissä olo.

Fonecta haasteellisen tehtävän edessä

Fonecta Oy:n Kirsi Burman nousi lavalle seuraavana esittelemään Kontaktikone-palvelua, joka aikaisemmin kulki nimellä Profinder B2B. Palvelulla voidaan hakea yritysdataa erilaisilla parametreillä Fonectan tietokannasta ja tuoda tiedot Microsoft Dynamicsiin, josta osaava ja bisnesvainuinen myyntijohto voi hakea liidejä myyntiin. Demon aikana ei voinut olla miettimättä, että tietojen ajantasalla pitäminen on haasteellista, mutta mahdollista.

Ei sieltä kotisivulta oteta yhteyttä kovin helpolla

Riku Seppälä www-analytiikkaa tuottavasta Snoobi Oy:stä kertoi seuraavaksi hieman siitä, miten erilaista dataa www-sivujen kävijöistä voidaan käyttää niinikään liidien löytämiseen. Seuraamalla kävijöiden käyttäymistä n. 5000 asiakkaansa sivuilla Snoobilla oli tultu siihen tulokseen, että vain 2 prosenttia vierailijoista ottaa yhteyttä sivujen kautta. Kuuleman mukaan Yhdysvalloissa tehdyt tutkimukset puoltavat tätä väitettä.

Vaikutelmaksi jäi se, että Suomessa yrityksissä analytiikan hyödyntäminen on vielä lapsenkengissä siten, että kävijämäärä on se juttu, eikä esimerkiksi se, mitä kävijät sivulla tekevät.

Tekstarihullulle kansalle lyhytviestejä

BookIT Oy:ltä esiteltiin heidän patentoimaansa Älytekstiviestiteknolgiaa, joka pähkinänkuoressa tarjoaa viestin vastaanottajalle mahdollisuuden vastata viestiin yhdellä kirjaimella, joka vastaa hänen haluamaansa vastausvaihtoehtoa. BookIT:n mukaan joitakin vuosia sitten yritykseen soittamalla asioista päättävän henkilön tavoitti noin viidellä puhelinsoitolla ja nykyään tarvitaan 12-15 soittoa - hurja väite tämäkin.

Älytekstiviesteillä asiakasaktiivisuus eli se, missä määrin asiakas vastaa yhteydenottopyyntöön, voitaisiin nostaa kolmesta prosentista kolmeenkymmeneenviiteen. Mielenkiintoisesti BookIT:n edustajan kysyessä yleisöltä, kuinka moni käyttää CRM:ää, noin 10 prosenttia nosti kätensä.

Vaadimme helpompaa kontaktointia ja raportointia!

Vartin tauon jälkeen leijonanosan lopputapahtumasta valtasi Websonic Oy:n ja Fenix Solutionsin yhteinen esitys, jossa demottiin niinikään Dynamicsiin integroituvia Emaileri-sähköpostipalvelua ja Masuuni Myyntikonetta. Fenix Solutions kiteytti hyvin, mistä tulos B2B myynnissä syntyy:

1. Otetaan asiakastietoa, liidejä ja analytiikkatietoa
2. Lisätään täsmällistä myynnin johtamista
3. Tehdään rajuja myyntiponnisteluja
4. Saadaan tuloksia ja epäreilua kilpailuetua

CRM-järjestelmää käyttämällä yritys voi järjestellä resurssejaan ja tehostaa myyntiään, mutta vain jos kaiken pohjana oleva data on hyvää ja oikeasti osataan käyttää yrityksen valitsemaa CRM:ää. Vieläpä mielellään siten, että käyttäjällä on alakohtaista bisnesvainua ja kyky hyödyntää kaikkea sitä toiminnallisuutta, mitä CRM-järjestelmä tarjoaa.

Dokumenttien sekamelska pilveen

Tilaisuuden päätti tamperelainen Motive Systems, joka demosi M-Files -dokumentinhallintajärjestelmää. Tämäkin järjestelmä integroitui Dynamicsiin tarjoten yrityksille keinon organisoida dokumenttejä sekä pilvessä että offline-tilassa.

Missä Suomi-CRM makaa?

Kokonaisuudessaan tapahtumassa esitellyt työkalut olivat hyvin perinteisiä, ja uutta oli lähinnä se, että palvelu toimii nyt pilvessä. Viimeisimmät uutuudet, kuten sosiaalisen median liidit, oikeastaan vain mainittiin kerran ja sivuutettiin. Social CRM:istä ei ollut mainintaa ollenkaan.

Monet sovelluksista olivat käyttöliittymiltään turhan monimutkaisia. Toisaalta Masuuni Myyntikoneesta oli mahdollista saada hyvin selkeä ja ytimekäs "toimitusjohtajaystävällinen" kampanjaraportti. Se ohitettiin nopeasti, mutta siitä tykkäsimme molemmat.

CRM - onko se jotain syötävää?

Mitä jää uupumaan, jos näitä kaikkia työkaluja ei ota käyttöön? Ilmankin varmasti pärjää. Kunhan myyntiorganisaatiossa on tarpeeksi bisnesvainua ja taitoa käyttää sitä dataa, mitä yrityksellä jo on käytössä. Kaikilla näillä työkaluilla saatava data vaatii kuitenkin tulkintaa, ja niistä liidien muodostaminen vaatii myyntijohdolta kokemusta ja taitoa. Tärkein mittari on kuitenkin se, kasvaako myynti ja kannattavuus!

Plussat:

+ aamiainen on aina plussaa + aikataulu piti erittäin hyvin
+ asiantuntevat puhujat
+ ideana live-demot ovat hyviä ja toimivat
+ hyvin pyritty hakemaan eri näkökulmia
+ selkeä yhdistävä tekijä/aihe
+ esityksen suurimmalta osin sopivan mittaisia

Miinukset:

- pääosin CRM:ää käsiteltiin vain järjestelmänä
- esiintymistaitojen taso epätasainen
- hintoja ei painunut mieleen
- buzz-wordit (ubiikki, BI) eivät avautuneet, yhteyttä ei löytynyt tai ne avattiin epäselvästi
- hommaa ei lopuksi vedetty pakettiin

Toivomuksia:

- loppuyhteenveto / paneeli olisi voinut toimia
- tuotekehitystä vaaditaan, nimenomaan käyttöliittymä ja käyttäjäkokemuspuolelle
- oikeasti sosiaaliset CRM-systeemit olisivat kiinnostavia


Riku Kestilä
Tietokantasuunnittelija
Opasmedia

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Liity sähköpostilistalle

Kiinnostiko artikkeli? Tilaa uutiskirjeemme.