Blogin etusivulle

Logo eri medioissa
Törmään päivittäin jos jonkinmoisiin eri kokoisiin ja näköisiin monen toimialan yritysten logoihin. Olen pistänyt merkille, että hieno ja muuten toimiva logo menettää tehonsa, kun sen käyttöä ei ole mietitty eri medioissa, kuten esimerkiksi sosiaalisen median kanavilla. Hyvä logo menee hukkaan, jos se ei toimi eri käyttötarkoituksissa. Syynä tähän on yleensä logon koko ja muoto, johon palaan vielä tässä kirjoituksessani.


Logo herättää tunteita tai sitten ei

Yleisesti ottaen tiedetään, mitä logolta vaaditaan ja mikä sen merkitys on yritykselle. Logohan viestii yrityksesi mielikuvaa ja vaikuttaa ihmisiin. Sen on siis oltava näkyvillä. Vaikka logo ei yksin riitä luomaan haluttua kokonaismielikuvaa, herättää logo silti tunteita siinä missä muukin mainonta.


Logolla on pärstäkerroin

Logo on vahva osa yrityksen imagoa ja viestii yllättävän paljon. Logon on hyvä herättää mielikuvia ja tunteita, jolloin se vetoaa yleisöön ja jää ihmisten mieliin. Mainonta ja yrityksen graafinen ilme on yksi tekijä, joka määrittää sen, mitä mielikuvia yrityksestä välittyy. On huomioitava, että jossain tapauksessa yrityksestä näkyy ulospäin vain logo, joten silloin näkyvyys on “pärstäkertoimesta” kiinni. Logo edustaa silloin itsessään yritystä mielikuvan luojana.

Jos yritys ei esiinny edes pärstäkertoimella, sitä ei muisteta. Miksi siis en panostaisi logoni näkyvyyteen eri medioissa?


Pienikin logo voi näkyäHyvin suunniteltu logo saattaa menettää tehonsa, jos sen käyttötarkoituksia ei ole otettu huomioon. Logon on sovittava useaan mediaan ja käyttötarkoitukseen, ja logoa on voitava käyttää sekä eri kokoisena että erilaisille pohjille. Esimerkiksi pakkaussuunnittelussa logon käyttötapa on suunniteltu toimivaksi pienissä tuotepaketeissakin, mutta niidenkin yritysten, joilla ei ole tuotepaketteja, on otettava huomioon digitaalisten medioiden pienet logovaatimukset.

Periaate on siis sama myös digitaalisessa mediassa. Logon täytyy toimia pienessä tilassa kuten yrityshakupalvelulistoissa ja mainosbannereissa sekä avatarina tai ikonina sosiaalisissa medioissa. Logon on myös hyvä soveltua niin tummalle kuin vaaleallekin taustalle.


Muoto ratkaisee

Usein logon toimimattomuuden pienessä koossa aiheuttaa joko sen suuri korkeus tai leveys. Esimerkiksi korkea ovaalin muotoinen logo, jonka sisällä on pienellä yrityksen nimi sekä vielä jokin slogan, saattaa näyttää varsin tyylikkäältä ja iskevältä isossa mainoksessa, mutta pienellä postimerkin kokoisella alueella nimestä saati sloganista ei välttämättä saa mitään selvää. Logon huomio voi valua silloin hukkaan, eikä logo jää mieleen. Samoin voi käydä liian yksityiskohtaiselle ja liikaa värejä sisältävälle logolle.

Varmin tapa on pitää logo yksinkertaisena ja selkeänä.

Yritysten pitkät nimet ovat haasteellisia. Miten sijoittaa ylipitkä nimi graafisen symbolin kanssa niin, että se toimii pienessä tilassa?


Juha Peräneva
Art Director
Opasmedia

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Liity sähköpostilistalle

Kiinnostiko artikkeli? Tilaa uutiskirjeemme.